ניתוחי חניכיים

הנתונים מצביעים על כך שהרוב המוחלט של האוכלוסיה, סובל ממחלות חניכיים כאלו ואחרות. למעשה, מחלות חניכיים נמצאות במקום גבוה מאוד ברשימת הגורמים לאובדן שיניים, הן בקרב צעירים והן בקרב מבוגרים. החדשות הטובות הן שאפשר להימנע מהגעה למצב בו תצטרכו התערבות כירורגית, אך זה ידרוש מכם התמדה והקפדה על הרגלים נכונים. אז מהן הדרכים לשמור על חניכיים בריאות? אילו מצבים יצריכו ניתוח חניכיים? ומה כולל הניתוח עצמו? על כל אלו ועוד במאמר הבא.

אישה בטיפול אצל מומחה חניכיים

מחלות חניכיים – הגורמים העיקריים ודרכי מניעה

קיימות מספר מחלות שונות שיכולות להתפתח בחניכיים של כל אחד ואחת מאיתנו, בגיל צעיר וכן בגילים מבוגרים. מחלות אלו יתחילו כמעט תמיד בשל הצטברות של רובד חיידקי, אותו אנחנו מכירים יותר בשם פלאק. במידה ולא מטפלים באותה הצטברות של פלאק על השיניים, מחלות חניכיים שונות עלולות להתפתח, לגרום לסיבוכים רבים, לדלקות, לזיהומים ועוד.

הגורם העיקרי להופעת הרובד החיידקי מלכתחילה וכן להצטברות ולהתפתחות שלו, הוא נושא היגיינת הפה. היגיינת פה לקויה היא כזו שתכלול חוסר הקפדה על שימוש בחוט דנטלי, טכניקת צחצוח שיניים לא נכונה וביקורים לא סדירים אצל השיננית. בנוסף, קיימים גורמים נוספים שיכולים להשפיע לרעה על היגיינת הפה וביניהם:

  • עישון
  • נטילת תרופות מסוימות בקביעות
  • תזונה לקויה וחסרה
  • שיניים עקומות
  • שיניים עם מרווחים גדולים
  • גנטיקה
  • שינויים הורמונליים משמעותיים
  • מערכת חיסון חלשה כתוצאה ממחלות רקע
  • מתח נפשי גבוה
טיפול במרפאת מומחים לניתוחי חניכיים

מהי החשיבות של אבחון או טיפול מוקדם?

חשוב להבין ששמירה והקפדה על היגיינת הפה, תוכל למנוע ברוב המקרים הגעה למצב בו יידרש ניתוח ואף להועיל במקרים רבים אחרים, כטיפול מונע. יחד עם זאת, אנשים רבים סובלים ממחלות חניכיים שונות המצריכות ניתוחי חניכיים שונים בהתאם למחלה.

בנוסף ומעבר למחלות אשר עלולות להתפתח בחלל הפה ובשיניים, מחקרים שונים מראים כי כאשר לא מטפלים בבעיות חניכיים, עולים הסיכונים גם למחלות לב, לדמנציה, לבעיות פוריות אצל נשים ועוד.

מחלות חניכיים לרוב לא מלוות בכאבים, מה שמקשה לעיתים על זיהוי מוקדם שלהן. החשיבות של אבחון מוקדם שיאפשר טיפולי חניכיים מתאימים בשלב מוקדם, מה שיכול למנוע התפתחות של בעיות רבות והגעה לניתוח.

גשו לאבחון ברגע שאתם מרגישים אחד או יותר מהתסמינים הבאים:

  • נסיגת חניכיים
  • ריח רע מהפה
  • דימום בזמן הצחצוח
  • רגישות או נפיחות בחניכיים
  • הפרשות מוגלתיות בחלל הפה
  • שיניים שאינן יציבות

אילו מחלות עלולות להוביל לניתוח חניכיים?

בין בעיות החניכיים שיכולות להתפתח למחלות ולהוביל לניתוח, נמצאות בעיקר:

  • נסיגת חניכיים – יכולה לנבוע מצחצוח חזק מדי, מחריקה של השיניים, מהידוק השיניים וכן כהתפתחות של דלקת ועוד. אי-שמירה על היגיינת הפה תוביל לפגיעה בבריאות החניכיים שבעזרת צחצוח השיניים האגרסיבי והלא תקין, תוביל לנסיגה עד הגעה למצב בו שורשי השן נחשפים. במקרה זה, ניתוח החניכיים שיידרש יתבצע בעיקר על מנת לכסות את שורשי השן החשופים מחדש.
  • דלקת – דלקת בחניכיים תנבע לרוב מהיגיינת פה ברמה ירודה שתאפשר הצטברות משמעותית של פלאק. דלקת חמורה עלולה להוביל עד למצב של אובדן שיניים. בניתוח, המטרה תהיה להפחית ולצמצם במידת האפשר את המרווחים או ‘הכיסים’ שנוצרו בין השיניים והחניכיים, שם מצטבר לרוב רובד חיידקי משמעותי.
  • שיניים שזזות – שיניים בלתי יציבות או רופפות, הן סימן אזהרה לפני נפילת השיניים ואובדן שלהן. החניכיים משמשות בין היתר כמנגנון שמחזיק ותומך ביציבות השיניים, לכן כשמנגנון זה נפגע או חולה, הוא מבצע את תפקידו בצורה לא תקינה. מטרת הניתוח במצב זה תהיה לבנות ולחזק מחדש את החניכיים כמנגנון אחיזה לשיניים.
ניתוח לטיפול בנסיגת חניכיים

מה כולל ההליך?

ניתוחי חניכיים מתבצעים לרוב תחת הרדמה מקומית, אך לעיתים ובהתאם למורכבות הניתוח ולבקשת המטופל או המטופלת, הניתוח יכול להתבצע תחת הרדמה כללית ומומלץ לעשותו רק במקום עם מומחים מובילים בתחום, מוזמנים ליצור קשר עימנו, מרפאת שיניים בחיפה מוריה 100 לקביעת תור.

מטרת הניתוח תותאם כאמור למחלה ממנה סובל כל מטופל, אך ניתן לומר שבכל הניתוחים יהיו מספר מטרות זהות. ביניהן, יצירת מרחק בין רקמת החניכיים והשיניים, על מנת להסיר את משקעי האבנית ואת כל הרובד החיידקי שהצטבר באזור. לאחר ניקוי יסודי, החניכיים יוצמדו לשיניים בחזרה על ידי תפירה בכדי להגן עליהן בצורה הטבעית והתקינה בהמשך.

מה כוללת ההחלמה מניתוח חניכיים ועל מה חשוב להקפיד לאחריו?

ההחלמה מניתוח חניכיים הינה הדרגתית וכוללת מספר שלבים. בימים הראשונים לאחר הניתוח, יורגשו לרוב כאבים באזור איתם ניתן להתמודד בעזרת משככי כאבים. לעיתים עלול להופיע גם דימום מקומי שלרוב נעצר לאחר מספר רגעים במהלך הימים הראשונים.

ביממה שלאחר הניתוח, הימנעו מכל פעילות גופנית ומשטיפת הפה. כמו כן, הקפידו על אכילת מזון קר ורך.

לאחר כיממה, ניתן להתחיל לשטוף את הפה עם מי מלח וכן לצחצח שיניים בעדינות באזורים ללא התפרים. בכדי לשמור על תוצאות הניתוח ולהימנע מהצטברות נוספת של פלאק, הקפידו על היגיינת פה תקינה בהתאם להנחיות רופא השיניים.


צרו קשר לפרטים נוספים

לחצו על כפתור צור קשר ופנו אלינו למידע נוסף, מענה לכל שאלה וקביעת תור למרפאת מומחים מוריה 100!